Claude Closky [FR]

Private View

za 10 nov 12 . 20:00
STUK Soetezaal

Voor zijn boek Private View verzamelde de Franse kunstenaar Claude Closky meer dan 10.000 citaten. Elk citaat is de integrale transcriptie van een tekst op een kunstwerk, vooral schilderijen en neons. Vanaf de jaren ’60 wordt vaak ‘taal’ gebruikt in de beeldende kunst. Closky componeerde een vloeiende tekst met deze quotes van Ed Ruscha, Lawrence Weiner, Barbara Kruger, Tracey Emin, Rirkrit Tiravanja en vele, vele anderen (citaten van meer dan 300 kunstenaars) De tekst is zo opgebouwd dat het één lange discussie wordt die tegelijkertijd de chronologische volgorde van de kunstwerken respecteert (van 1955 tot 2006).

Claude Closky bracht deze tekst voor het eerst op scène in het Louvre tijdens FIAC i.s.m. 8 acteurs en de Franse regisseur Yves Lefèbvre. Het resultaat is een soort ‘basic’ theater dat de woorden loskoppelt van hun visuele context en zo een nieuwe lezing voorstelt. Playground toont eenmalig een nieuwe versie van Private View, uitgevoerd door Belgische performers. 

Claude Closky leeft in Paris. Hij werkt met verschillende media: video, fotografie, internet, tekeningen, schilderijen... Hij ontving de Prix Marcel Duchamp in 2005 en stelde recent tentoon in Mac /Val, Vitry, het Centre Pompidou, het MOMA - NY, het Mudam – Luxembourg, het Banff Centre - Banff, de Pinacoteca do Estado - Sao Paulo, het Kunstmuseum - Stuttgart, het Pera Museum - Istanbul, de GEM - la Haye,...

Zijn werk wordt vertoond in de collecties van Centre Pompidou, het Mudam, Luxembourg, MoMA - NY, het Walker Art Center - Minneapolis, de Royal Armories - Leeds, het Musée d'art moderne de la ville de Paris,het  FNAC, het Kunstmuseum Stuttgart... Hij nam deel aan de Biënnale in Venetië (2001), de Biënnale in Lyon (1995), de Foto Biënnale Rotterdam (2003), Sharjah Biënnale (2005), Sydney Biënnale (1996), Taïwan Biënnale (2000), Valence Biënnale (2001), etc.

http://www.sittes.net/privateview/

Met Simon Allemeersch, Dolores Bouckaert, Hans Bryssinck, Peter Connelly, Davis Freeman, Ina Geerts, Vanja Maria Godée, Felipe Mafasoli, Pierre Van Heddegem

Basis €10 | Reductie €6

© J. de Bere
var/media/events/.thumbs/40157f32c9e9535606eda8e7d6a2f945.jpg