Gisèle Vienne (FR)

THROUGH THEIR TEARS

8 november - 16 december
STUK Expozaal

THROUGH THEIR TEARS is een tentoonstelling van de Franse kunstenares / choreografe Gisèle Vienne. Zij bekijkt de tentoonstellingsruimte met een dramaturgische blik en vanuit dit standpunt beschouwt ze de ruimte als een voorstelling. Op die manier kan ze kunstenaars samenbrengen met wie ze in het verleden vaak werkte als de Amerikaanse schrijver Dennis Cooper, de muzikanten Stephen O’Malley en Peter Rehberg, de lichttechnicus Patrick Riou en de acteur Jonathan Capdevielle.

De tentoonstelling is opgebouwd rond twee installaties. LAST SPRING: A Prequel, was eerder te zien op de laatste Whitney Biennale (NY) en refereert aan de geschiedenis van het mechanische theater. Een buiksprekende adolescent in de vorm van een geanimeerde pop op ware mensengrootte voert een schizofrene dialoog met een handpop. Het tweede werk, THROUGH THEIR TEARS, is een fotoreeks van Gisèle Vienne en Dennis Cooper die vertrekt van een reeks foto's en poppen die Vienne heeft gemaakt.  

Beide werken vormen een onderzoek naar de gemeenschappelijke fascinatie van de kunstenaars voor het in beeld brengen van verwarde adolescenten en hun drang naar intensiteit en zelfdestructie. Op romantische en dromerige wijze tonen ze de obscure kant van deze jongeren: hun verdriet, het zich slecht in hun vel voelen en hun vernietigingsdrang. De werken zetten ons een onthutsende en duizelingwekkende spiegel voor en doen ons nadenken over het waarheidsgehalte van onze interpretaties en perceptie. De tentoonstelling THROUGH THEIR TEARS brengt deze twee projecten samen in een soort continu behekste ruimte.

Deze tentoonstelling in STUK loopt nog tot 16.12.2012.

openingsuren tijdens Playground
do 8/11 : 20:00 - 23:00
vr 9 & za 10/11 : 14:00 - 23:00
zo 11/11 : 14:00 - 20:00

normale openingsuren
wo - do : 14:00 - 21:00 | vr - za - zo : 14:00 - 18:00

THROUGH THEIR TEARS Gisèle Vienne i.s.m. Dennis Cooper, Stephen O’Malley, Peter Rehberg, Patrick Riou et Jonathan Capdevielle LAST SPRING: A Prequel Concept en realisatie: Gisèle Vienne Tekst en dramaturgie: Dennis Cooper Stem: Jonathan Capdevielle Muziek: Peter Rehberg en Stephen O’Malley Licht: Patrick Riou Realisatie poppen en animatie: Raphaël Rubbens, Dorothéa Vienne-Pollak, Nicolas Herlin (CLSFX) en Gisèle Vienne Muurtekening: Stephen O’Malley Algemene regie: Laurent Matignon Geluidsinstallatie: Gérard d’Elia Elektronische realisatie en programmatie van de gerobotiseerde pop: Nicolas Darrot Mixed-media installatie Uitvoerend producent: DACM Coproductie: Le Quartz, Scène nationale de Brest, Le Parvis, Scène nationale de Tarbes – Pyrénées, Centre Pompidou-Paris. met de steun van centre d’art passerelle - Brest et de l’Espace HARD HAT - Genève met de steun van Conseil Général de l'Isère Met de steun van Institut Français. THROUGH THEIR TEARS Fotoreeks uit 2007 – 53 foto’s. Foto’s en poppen: Gisèle Vienne. Fotoreeks: Gisèle Vienne en Dennis Cooper. Publicatie "Jerk/Through Their Tears" van Gisèle Vienne, Dennis Cooper, Peter Rehberg (cd+boek), bij Editions DISVOIR / serie : ZagZig. I.s.m. l’Atelier de Création Radiophonique de France Culture. De Franse en de Engelse uitgave bevatten het radio hoorspel « JERK » en de fotoreeks « Through their tears » / April 2011. Productie & distributie: Koen Vanhove, Séverine Péan et Carine Hilly Het gezelschap DACM ontvangt steun van DRAC Rhône-Alpes/ministère de la Culture et de la Communication als geregistreerd gezelschap en van Région Rhône-Alpes als steun aan artistieke ploegen en regelmatig van het Institut Français voor zijn buitenlandse tournees.

GRATIS

© G.Vienne
var/media/events/.thumbs/c0861e010907af26543983423e3b7ac9.jpg